Usko itseesi ja unelmiisi

Eräs ystäväni haastatteli minua opintoihinsa liittyen johtamisen teemasta. Keskustelun lomassa päädyin yhä uudestaan ajattelemaan, ettei ainakaan nykymuotoisessa asiantuntijatyössä ihmisiä voi johtaa. Johtaminen yleisesti toki on mahdollista, sisältäen keinoja kuten sitouttaminen, motivointi, mahdollistaminen ja palkitseminen. Loppujen lopuksi jokainen meistä johtaa vain itseään.

Elämässäni on ollut kaksi merkittävää itseni johtamisen riemuvoittoa. Molemmat ovat lähteneet oivalluksesta, että minun pitää toimia aktiivisesti itse. Ensimmäisen oivalluksen sain melko yksinäisten teinivuosien jälkeen. Silloin ymmärsin, että minun on aktiivisesti tehtävä töitä ystävien löytämiseksi. Hakeuduin lukioon, jonne ei juurikaan tuttuja ollut menossa ja saisin aloittaa tyhjältä pöydältä. Kenelläkään ei ollut ennakkoasenteita minusta. Jätin myös itse taakseni ajatuksen omasta omituisuudestani ja päätin olla ”suosittu”.

Toisen kerran havahduin itsetutkiskeluun muutamia vuosia takaperin. Olin työskennellyt pitkään samassa organisaatiossa ja vähitellen siirtynyt avustavista töistä asiantuntijatehtäviin. Olin päättämässä isoista linjoista (ja rahoista), esittelemässä uusia tuulia ja vaikuttamassa satojen ihmisten töihin. Jälleen kerran näin mahdollisuuden suunnitelmalliseen itseni johtamiseen, tavoitteena edetä urallani. Liityin verkostoihin – erityisesti Tiistai-klubissa olin aktiivisesti mukana, jaoin osaamistani ja keskustelin uusien ihmisten kanssa. Kerroin avoimesti mielipiteitäni, katsoin suoraan silmiin ja otin kokouksissa puheenjohtajan paikan.

Konkreettisten tekemisten taustalla ovat omalla matkallani vaikuttaneet seuraavat teemat

  • Hylkää haitalliset ajatusmallit
  • Avaa itsesi ihmisille
  • Tartu hetkeen
  • Usko unelmaasi

Muutosta ei voi syntyä, jos et itse usko siihen. En olisi voinut saada lisää ystäviä, jos olisin pitänyt itseäni ikävänä ihmisenä tai verkostoitua ajatellen, ettei minulla ole mitään annettavaa. Käytännössä sinun pitää oppia tuntemaan itsesi ja ennen kaikkea oppia pitämään itsestäsi. Kuinka mahtavaa onkaan pääsääntöisesti itseään peilistä katsoessa todeta, että olen oikeastaan tosi mahtava tyyppi!

Kun olet sinut itsesi kanssa, uskot omaan osaamiseesi ja olet valmis myös myöntämään rajallisuutesi, on ihmisille avautuminen helpompaa. Voit olla oma itsesi pelkäämättä, että joku näkee kuoresi alle ja paljastaa sieltä epävarman ja osaamattoman hiirulaisen. Ja itse asiassa huomaat, ettei maailma pyörikään sinun ympärilläsi, vaan saat siitä paljon enemmän irti kuuntelemalla muita.

Moni sekä vapaa-aikaani että työelämääni liittyvä iso muutos on tullut eteeni yllättäen avautuvana mahdollisuutena, johon on pitänyt reagoida melko nopeasti. Kun voit uskoa omiin kykyihisi selviytyä, verkostosi tukeen ja mahdollisuuteen kasvaa, voit tarttua lähes mihin haasteeseen vain. Olen päättänyt lähteä uuteen työpaikkaan, aloittaa opinnot tai varata lomamatkan vain muutaman tunnin sisällä mahdollisuuden ilmaantumisesta.
Mikään ei nujertanut sitä nuorta naista, joka oli päättänyt saada ystäviä. Usean yrityksen ja erehdyksen myötä elämässäni on käynyt aivan mahtavia ihmisiä ja osa jopa jäänyt rinnalleni kulkemaan. Urallaan etenemisestä haaveillessani välillä uskomattomaltakin tuntuvat haaveet kokonaisuuksien johtamisesta ja valtionhallinnon kehittämisestä ovat käyneet toteen. Uskomalla unelmiin voi synnyttää uusia unelmia uskottaviksi.


Tiina Willman on julkishallinnon moniottelija, joka tällä hetkellä vastaa muun muassa valtionhallinnon verkkosivuista tuotepäällikkönä Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskuksessa. Koulutukseltaan Tiina on henkilöstöjohtamisen tradenomi ja parhaillaan kohti ICT-puolen ylempää AMK-tutkintoa. Tiina vaikutti myös Tiistai-klubin hallituksessa vuonna 2014.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *