Loma – Mikä ihana terveysteko

Kuinka monesti olet halunnut pitää lomaa, mutta ajatellut, että juuri nyt ei millään ehdi? Et ole asian kanssa yksin.

Tutkimuksen mukaan yhdysvaltalainen työntekijä pitää vain noin puolet ansaitsemastaan lomasta. Lomalle lähteneistä työtoveri ottaa yhteyttä neljäsosaan ja oma esimies viidesosaan. Ja kuinka moni tietotyöläinen myöntää tekevänsä töitä loman aikana tai ainakin ajattelevansa niitä? Ei siis ole ihme, että työntekijät tuntevat olevansa aivan liian kiireisiä lomaillakseen.

Vuosi 2017 on Tiistai-klubin itsensä johtamisen vuosi ja meidän kaikkien on aika oppia laittamaan omat (loma)tarpeemme ensin. Ei pelkästään oman hyvinvointimme vuoksi vaan koko työyhteisön. Loman pitäminen on nimittäin hyväksi niin henkisesti kuin fyysisestikin.

5 hyvää syytä lomailla

1. Nollaat ajatuksesi

Lomalla ei edes kannattaisi ajatella töitä. Se nimittäin heikentää loman jälkeistä hyvinvointia. Kyky irrottautua henkisesti töistä on usein edellytys myös muulle rentoutumiselle.

2. Olet tuottavampi

Kun tiedät lähteväsi lomalle, hoidat to-do-listaasi tehokkaammin ja palatessasi olet jälleen tuottavampi ja täynnä uutta tarmoa.

3. Vähennät stressiä

Stressi vaikeuttaa päätöksentekoa. Aktiivisuus lomalla kohentaa tutkitusti vointia: mukava puuhastelu, liikunta ja ihmisten tapaaminen virkistävät. Parhaimmillaan jo muutaman päivän pako arjesta vähentää stressihormonien määrää elimistössä, voi alentaa verenpainetta ja auttaa tekemään viisaampia päätöksiä.

4. Nukut paremmin

Kun työasiat eivät pyöri koko ajan aktiivisesti mielessä, saatat jopa nukahtaa helpommin, eikä aamulla tarvitse herätä herätyskelloon. Lomat voivat auttaa myös keskeyttämään nukkumista häiritsevät tavat, kuten tv:n tuijottamisen yömyöhään tai taustavalaistun puhelimen selaamisen ennen nukkumaanmenoa.

5. Saatat oppia jotain uutta

Itse vietin pääsiäislomani Teneriffalla. Kävelin kymmeniä kilometrejä Puerto de la Cruzin mäkisessä maastossa, nauroin katketakseni vanhempieni seurassa ja tapasin mainion naisen, jonka kanssa jaoin taksin kotimatkalla. Kävin myös ensimmäistä kertaa upeassa Teiden kansallispuistossa ja opin, että kuningatarneidonkieli kukkii vain kerran elämässään.

Valitettavasti loman hyvinvointivaikutusten on todettu haihtuvan melko nopeasti loman jälkeen. Koska sinä siis lähdet seuraavan kerran lomalle?


Kirjoittaja Tiina Nykänen on Tiistai-klubin hallituksen sihteeri. Hän työskentelee metsäteollisuudessa markkinoinnin parissa ja inspiroituu luonnosta, arjen arkkitehtuurista sekä matkustelusta. Tiina on yksi niistä, joka on hoitanut työasioita lomallaan, mutta sähköpostiaan hän ei avannut viimeisimmällä lomamatkallaan kertaakaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *