Mitkä kolme asiaa akrobatiaharrastastus on opettanut minulle työelämästä?

Aloitin uuden harrastuksen, eli akrobatiaharjoittelun reilu vuosi sitten. Lajia ei tyypillisesti aloiteta siinä vaiheessa kun kolmenkympin rajapyykki on jo railakkaasti ylitetty ja neljäkymppiä lähestyy. Mutta ehkä juuri siitä syystä harjoittelu on antanut ja opettanut enemmän kuin uskoinkaan. Osa opeista sopii hyvin myös työelämään.

Tässä kolme tärkeintä:

1. Älä pelkää haastetta

Haaste, se vähän pelottavampikin, kannattaa ottaa vastaan, sillä myös onnistumisen tunne on silloin voimakkaampi. Ensin on luontevaa aloittaa helpoimmista tempuista, mutta heti kun huomaa, että ne hallitsee, täytyy yrittää vaikeampia liikkeitä. Jos jää toistamaan jo hyvin osaamiaan liikkeitä, jää paitsi suurista onnistumisen tunteista, jotka kannustavat eteenpäin. Onnistumisen myötä saa kokea lapsenomaista riemua siitä, että on oppinut jotain uutta. Välillä saattaa toki kaatua, mutta jos päämäärän pitää mielessä, eivät epäonnistumiset matkan varrella haittaa.

Älä siis jää junnaamaan niihin työtehtäviin, jotka osaat jo hyvin, vaan haasta itseäsi eteenpäin.

2. Luota itseesi ja kannusta muita

Vaikeat liikkeet vaativat itseluottamusta ja uskallusta kokeilla rajojansa. Muiden harjoittelijoiden esimerkki sekä kannustus vaikuttavat positiivisesti siihen, että itsekin uskaltaa yrittää. On upea tunne, kun onnistuu liikkeessä, jota aiemmin piti mahdottomana. Siksi myös muita kannattaa kannustaa eteenpäin. Pariakrobatiaharjoituksissa on molemmilla tärkeä rooli siinä, että asento ja liike onnistuvat. Molempien on tehtävä yhtä lailla työtä sekä luotettava toisiinsa. Muuten ei uskalla seistä toisen olkapäillä ja kurottaa korkealle.

Yhteistyön ja luottamuksen avulla tavoitteiden saavuttaminen on ylipäätään mahdollista akrobatiassa ja työelämässä.

3. Löydä lajisi niin pääset huipulle

Akrobatia-harjoittelu on niin hauskaa, että en ole kertaakaan edes miettinyt peruvani harjoituksiin menoa. Useimmiten huomaan vasta jälkikäteen miten raskas treeni on ollut, vaikka hiki onkin virrannut. Tunnin tai kahden ajan on ollut niin keskittynyt tekemiseen, ja usein nauramiseen, ettei treenin raskautta ole ehtinyt huomata. Uskon, että jos onnistuu työelämässä löytämään lajinsa, jonka tekeminen on hauskaa vaikeista hetkistä huolimatta, pääsee varmasti pidemmälle kuin lajissa, johon ei ole vastaavaa motivaatiota.

Koskaan ei ole myöhäistä löytää sitä työtä, joka motivoi niin paljon, että odottaa innolla uutta työpäivää. Tarvitaan vain uskallusta kokeilla uutta!


Kirjoittaja Taina Martikainen oli Tiistai-klubin hallituksessa yhteensä kolme vuotta ja viime vuoden hallituksen puheenjohtajana. Hän työskentelee tapahtumamarkkinointitoimistossa digituottajana ja uskoo vahvasti verkostoitumisen hyötyihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *