7 vinkkiä työpaikkahaastatteluun

Ajattelin jakaa vinkkejä työhaastatteluun, sillä pitkästä aikaa katsoin rekrytointitilannetta pöydän toiselta puolelta viime syksynä. Tässä muutamia asioita, jotka kannattaa huomioida haastattelutilanteessa.

1. Pukeudu asiallisesti

Yleisvaikutelma syntyy pukeutumisesta ja sen avulla viestit uskottavuudesta. En suosittelisi siksi laittamaan esimerkiksi farkkuja tai liian avonaisia kaula-aukkoja haastatteluun.

2. On ihan ok jännittää

Haastattelu on jännittävä tilanne ja sen ymmärtää myös haastattelija. Kannattaa kuitenkin kiinnittää tietoisesti huomiota siihen, ettet koko ajan näpelöi jotakin, kuten hiuksiasi, huiviasi tai silmälasejasi.

3. Älä jaarittele

Vastaa kysymyksiin kiteyttäen. Jaarittelussa unohtuu, mikä on haastateltavan vastaus kysymykseen. Jaarittelu ei myöskään anna kovin asiantuntevaa vaikutelmaa.

4. Harjoittele kysymyksiin vastaamista etukäteen

Netti on täynnä työhaastattelukysymyksiä, joihin vastaamista voit miettiä valmiiksi. Yleisimmät kysymykset liittyvät vahvuuksiin ja heikkouksiin.

5. Kerro esimerkkejä

Kerro käytännön esimerkkejä vahvuuksistasi, työkokemuksestasi ja ylipäätään kaikesta, millä kuvailet itseäsi.

6. Mieti, mitä lisäarvoa toisit tehtävään

Yleensä haastateltavalta kysytään, että miksi hän olisi paras hakija kyseiseen tehtävään. Yleisin vastaus on, että ”olen motivoitunut, innokas ja ahkera”. Sillä ei kuitenkaan erotu muista. Sen sijaan voisit kertoa esimerkiksi, että sinulla on lisäkoulutusta tai -kokemusta jostain tietystä tehtävään vaadittavasta aihealueesta, tai että voit hyödyntää harrastusta tehtävässä.

7. Jos olet luvannut lähettää lisätietoja, tee se nopeasti

Lähetä lupaamasi lisätiedot (esimerkiksi suosittelijan yhteystiedot) viimeistään haastattelua seuraavana päivänä. Näin annat kuvan siitä, että hoidat asiat ripeästi.

PS. Katso myös kuusi vinkkiäni työnhakuun aiemmasta blogikirjoituksestani!


Tiina Käyhkö on ammattiverkosto Tiistai-klubin jäsen ja hän on ollut järjestämässä useita Tiistai-klubin tilaisuuksia. Hän työskentelee markkinointipäällikkönä TA-Yhtiöillä sekä tekee sisustussuunnittelua oman yrityksensä Sisustus Askeleen kautta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *