Ihan hyvin oon pärjännyt ilman tähänkin asti

Kirjoittaja: Eva

Verkostoitumisesta puhutaan nyt enemmän kuin koskaan. Markkinoinnin ja median alalla lähes jokaisessa alan tilaisuudessa on verkostoitumisosuus ja Tiistai-klubin kaltaisia verkostoitumismahdollisuuksia tarjoavia yhdistyksiä ja klubeja on jo ilahduttavan paljon. Ujommille on tarjolla virtuaaliverkostoitumista, kuten LinkedIn-ryhmät tai Twitter. Kuka tahansa voi osallistua keskusteluun ja luoda niitä paljon puhuttuja merkittäviä  ammatillisia suhteita uusien ihmisten kanssa.

Voisi siis olettaa, että verkostoituminen olisi jo asiantuntijoilla ja johtoasemassa viihtyvillä hyvin hanskassa. Valitettavan usein kuulen erityisesti ikäisteni naisten suusta erinäisiä selityksiä sille, miksi he eivät koe ammatillista verkostoitumista tärkeäksi. Yleisin syy erityisesti vakituisessa työssä viihtyville on se, ettei nähdä syytä tutustua uusiin ihmisiin tai uhrata vapaa-aikaa “työasioille”. Ihan hyvin on pärjätty ilman tähänkin asti. 

Passiivisuus on vaarallista. Pysyvää takuutyöpaikkaa kun ei enää ole olemassa. Kuka tahansa voi löytää itsensä kortistosta tai lomautettuna. Tällöin olisi mukavaa jos olisi kontakteja joille soittaa ja pyytää vinkkejä avoimista työpaikoista. Nämä kontaktit eivät aina ole samoja ihmisiä kuin omat ystävät tai vanhat opiskelukaverit.

Kuinka pitkälle nykyinen verkostosi kantaa?

Viimeistään ylempään johtoon tai esimerkiksi luottamustehtäviin pyrkiessä verkostojen merkitys korostuu entisestään. Suositteleeko sinua eteenpäin muutkin kuin lähimmät työkaverisi? Onko sinulla vaikutusvaltaa ja tunnetko oman alasi toimijat? Kuka on luottohenkilösi tai mentorisi, jolle soittaa kun töissä koittaa tenkkapoo?

Henkilökohtaisesti suhtaudun verkostoitumiseen intohimolla. Olen perustanut Tiistai-klubin kahden naisen kanssa, joihin tutustuin työelämässä. Meistä kaksi oli asunut vuosia ulkomailla ja oli selvää, että tarvitsimme lisää kontakteja myös Suomesta omalla alalla pärjätäksemme. Niinpä loimme oman verkostomme, joka on vuosien varrella kasvanut monisatapäiseksi ammattilaisten kohtaamispaikaksi. Sanomattakin on selvää, että vuosien varrella olen tutustunut melkoiseen määrään todella mielenkiintoisia ihmisiä. Osalla on ollut suurikin vaikutus urani suuntaan. En olisi pärjännyt ilman.

Tehokkaan verkostoitujan ei tarvitse kulkea käyntikortti tanassa kissanristiäisissä illasta toiseen. Kun seuraavan kerran menet seminaariin, tapahtumaan, illanistujaisiin tai vaikkapa firmasi järjestämään koulutukseen, erkaannu hetkeksi tutuista kavereista ja kävele rohkeasti uuden ihmisen luokse. Kysy häneltä, miksi hän on paikalla. Tästä alkaa sinun verkostosi. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *