Matkalla varallisuuden kartuttamiseen

Varallisuusvalmentaja, yrittäjä ja sijoittaja Terhi Majasalmi auttaa työkseen ihmisiä tavoittelemaan unelmiaan ja saavuttamaan taloudellisia tavoitteitaan. Huhtikuussa Terhi kävi myös sparraamassa tiistaiklubilaisia vaurastumisen polulla.

Monet tilaisuudessa olleet myönsivät miettineensä sijoittamisen aloittamista jo vuosia, mutta silti ensimmäistä askelta sijoituspolulla ei vielä oltu otettu. Suuri osa suomalaisista makuuttaakin rahojaan pankkitileillä, koska sijoittamisen aloittaminen koetaan hankalaksi ja aikaa vieväksi.

Miten siis perehtyä sijoittamisen saloihin ja kasvattaa salkkua tulevaisuudessa?

Tärkeintä on aloittaa

Palkan suuruus ei ratkaise oman talouden tulevaisuutta, vaikka niin haluaisimme uskoa. Toki on minimitulotaso, joka tarvitaan, että pystymme hoitamaan juoksevat kulut, mutta pääosalla ihmisistä rahan riittävyysongelmat eivät ole tuloista kiinni.

Järkevää onkin pyrkiä tilanteeseen, jossa kuluttaa jatkuvasti hieman vähemmän kuin ansaitsee, jolloin osan tuloista voi laittaa säästöön.

Varallisuuden kasvattamisen voi aloittaa vähitellen. Laita esimerkiksi joka kuukausi 10 % bruttotuloistasi sivuun. Tai aloita yhdestä prosentista ja nosta säästösummaa vähitellen. Pääasia, että aloitat. Nyt.

Miten valita sijoituskohteet?

Sijoittamiseen liittyy aina riskejä, joten aluksi on hyvä määritellä riskitaso, joka vastaa sinun riskinsietokykyäsi. Eduksi olisi myös sijoittaa kohteisiin, joiden toimintaa ymmärrät tai joiden toimintaperiaatteita kannatat.

Helpoiten alkuun pääsee laittamalla kuukausittain pienen summan pankin tarjoamiin kuluttomiin indeksirahastoihin, joissa hajauttaminen onnistuu maantieteellisesti, ajallisesti, eri osakkeisiin ja eri toimialoille. Tällöin myös riskit ovat pienempiä.
Suurempaa riskiä ja tuottoa havittelevat voivat harkita suoria osakesijoituksia kiinnostavista yrityksistä tai jopa sijoitusasunnon hankintaa, jos alkupääoma antaa myöten.

Kuka tahansa voi oppia

Uusi harrastus. Itsensä johtaminen. Sijoittaminen. Kuten Terhi on todennut, vaurastuminen ei ole monimutkaista eikä vaikeaa, jos yksinkertaiset perustaidot ovat hallussa. Taloustaidotkin ovat samanlainen taito kuin vaikka pyörällä ajaminen. Ennemmin tai myöhemmin taidon oppii, kun sitä tarpeeksi harjoittelee. Tärkeintä on aloittaa, sillä sijoittaminen ei vaadi kuin vähän ylimääräistä rahaa ja hiukan riskinottokykyä.
Vaikka raha ei olekaan elämän tärkein asia, hyvin hoidettu talous helpottaa matkaa. Tee siis aktiivisesti päätöksiä vaikuttaaksesi tulevaisuuteesi ja oppiaksesi lisää, ja ole oman (vauraamman) elämäsi johtaja!


Kirjoittaja Tiina Nykänen on Tiistai-klubin hallituksen sihteeri. Hän työskentelee metsäteollisuudessa markkinoinnin parissa ja inspiroituu luonnosta, arjen arkkitehtuurista sekä matkustelusta. Tiinan viimeisin rahastosijoitus keskittyy yrityksiin, joiden liiketoiminnassa keskeisiä ovat ympäristöön, yhteiskuntaan ja hyvään hallintotapaan liittyvät tekijät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *